Hormony i czynniki wzrostu

  • kortyzol – glikokortykosteroid wydzielany przez korę nadnerczy. Bierze udział w produkcji mleka oraz funkcjonowaniu gruczołu mlekowego. Jego ilość wykazuje zmienności dobowe. Jego stężenie rośnie w godzinach porannych i spada w wieczornych. Pobudza apetyt. Chroni organizm przed hipoglikemią, hamuje działanie zapalne cytokin. Poziom kortyzolu może wpływać na makroskładniki w mleku, profil kwasów tłuszczowych oraz składniki odpornościowe mleka.
  • melatonina – hormon związany z rytmem dobowym, pochodna tryptofanu.
  • T3 – trójjodotyronina – metaboliczny hormon tarczycy
  • T4 – tyroksyna – metaboliczny hormon tarczycy
  • TSH – Tyreotropina – hormon produkowany przez przednią część przysadki. Stymuluje komórki tarczycy do uwalniania T3 lub T4. Indukuje produkcję przeciwciał w limfocytach B oraz przyspiesza różnicowanie się limfocytów
  • TRH – Tyreoliberyna – hormon regulujący wydzielanie TSH i prolaktyny z przysadki
  • prolaktyna – hormon warunkujący produkcję mleka wydzielany przez laktotrofy przysadki. Wytwarzają ją także komórki odpornościowe i komórki macicy (co ma miejsce w ciąży i zapewne odgrywa rolę w immunologicznej ochronie płodu). Oprócz laktacji bierze udział w licznych innych procesach w organizmie człowieka. Wpływa na rozwój gruczołu piersiowego u dziewczynek i kobiet, wpływa na syntezę białek do mleka. Pobudza wydzielanie kalcytriolu dzięki czemu wchłanianie wapnia z pokarmu jest zwiększone. Wydzielana jest w rytmie okołodobowym zarówno u mężczyzn jak i u kobiet. Dzięki jej działaniu zwiększa się wydajność i ilość komórek produkujących insulinę w trzustce co jest niezbędne do prawidłowej produkcji mleka. Pomaga różnicować limfocyty i makrofagi, wpływa na wydzielanie IFN-γ
  • oksytocyna – hormon peptydowy, który jest odpowiedzialny za liczne funkcje płciowe organizmu kobiety i mężczyzny. U kobiet niezbędna w procesach rozmnażania – porodu i produkcji mleka. Produkowana jest w podwzgórzu i neuronach łączących podwzgórze z przysadką. Uwalniana z tylnego płata przysadki dzięki stymulacji receptorów w gruczole piersi, jajnikach, jądrach, nerkach, trzustce, grasicy i sercu. Wpływa na kurczenie się komórek. W czasie porodu stymuluje produkcję prostaglandyn oraz czynników prozapalnych. Oksytocyna stymuluje zachowania macierzyńskie, opiekuńcze i seksualne. Bierze udział w procesach wydzielniczych i hormonalnych układu pokarmowego m.in. wydzielaniu cholecystokininy, kwasu żołądkowego, somatostatyny i gastryny. Wspomaga wydzielanie insuliny.
  • insulina – komórki mlekowe są wrażliwe na insulinę i jej obecność jest niezbędna do prawidłowego dojrzewania, rozrastania się i funkcjonowania komórek mlekotwórczych. Bierze udział w wychwycie kwasów tłuszczowych i białek w mleku. Bierze udział w produkcji laktozy z glukozy. Pomaga indukować odpowiedź na stany zapalne, moduluje wydzielanie cytokin.
  • leptyna – jest hormonem regulującym apetyt oraz sygnalizatorem dla układu nerwowego o zasobach energii dostępnych dla organizmu. Jej funkcjonowanie zmniejsza ryzyko otyłości u dzieci. Dzięki jej obecności w mleku kształtuje się prawidłowa trajektoria wzrastania dzieci. Reguluje ilość tkanki tłuszczowej, zapewnia homeostazę energii i ciśnienia krwi, wpływa na działanie układu odpornościowego.
  • grelina – hormon produkowany głównie w żołądku, wspomagający wydzielanie hormonów wzrostu. W mleku bierze się przede wszystkim z osocza ale jest też wydzielana przez komórki gruczołu bezpośrednio do mleka. Grelina wpływa na wzrastanie niemowląt karmionych piersią i stymuluje apetyt. Długoterminowo kontroluje masę ciała. Podejrzewa się, że jej obecność w mleku wpływa na zachowania żywieniowe oraz skład ciała w późniejszym życiu dziecka.
  • adiponektyna – jest hormonem obecnym w dużej ilości w krwi człowieka oraz w mleku. Związana jest z czułością na insulinę. Zmniejszone jej ilości występują u osób chorych na cukrzycę lub otyłych. Obecność jej w mleku wpływa na wzrastanie i rozwój niemowląt.
  • rezystyna – hormon działający na inne hormony metaboliczne. Bierze udział w kontrolowaniu apetytu oraz rozwoju metabolizmu dziecka i w funkcjonowaniu hormonów odpowiedzialnych za produkcję mleka.
  • nesfatyna – wydzielana przez tkankę tłuszczową oraz przez pień mózgu oraz podwzgórze. Ma działanie kontrolujące pobieranie pokarmu i regulujące wydatek energetyczny organizmu. Działa na opróżnianie żołądka a u niemowląt karmionych piersią, ma wpływ na przyrosty i ilość pobieranego pokarmu oraz zmniejsza ryzyko otyłości w dzieciństwie
  • obestatyna – hormon biorący udział w różnicowaniu się komórek, procesach kontrolujących spożycie pokarmu, oraz jako czynnik działający w procesie spowolnienia wzrostu masy ciała. Wpływa na wydzielanie enzymów trzustkowych oraz hamowanie wydzielania insuliny
  • apelina – hormon, który reguluje spożycie płynów i pokarmów, zaangażowana jest w metabolizm glukozy i lipidów, działa przeciw cukrzycowo i przeciw otyłości
  • FIL – zwrotny inhibitor laktacji – polipeptyd działający hamująco na produkcję mleka przez laktocyty. Syntetyzowany najprawdopodobniej w gruczole piersi. Reguluje pracę laktocytów i skład mleka. Jest istotny w procesie regulacji popytu i podaży mleka.
  • relaksyna – hormon, polipeptyd, bierze udział w rozwoju gruczołu oraz prawdopodobnie w rozwoju komórek układu pokarmowego dziecka.
  • IGF-I Insulinopodobny czynnik wzrostu-1 – może wpływać na wzrost dzieci oraz na zjawisko cacth-up, jest ważnym mediatorem hormonów wzrostu. Silnie stymuluje syntezę DNA, stymuluje reakcje metabolizmu węglowodanów np. transport glukozy. Stymuluje transport kwasów tłuszczowych. Reguluje cykle komórkowe i przechodzenie między fazami komórkowymi.
  • IGF-II – Insulinopodobny czynnik wzrostu-2 – działa regulująco na koncentrację białka i tłuszczów, bierze udział w rozwoju gruczołu. Działa regulacyjnie na namnażanie się, różnicowanie, wzrost komórek, bierze udział w procesie regeneracji komórek i całych tkanek.
  • NGF – czynnik wzrostu nerwów – białko biorące udział w ochronie tkanki nerwowej, ma ogromne znaczenie w rozwoju układu nerwowego niemowląt, odgrywa kluczową rolę w procesach pamięci i procesach poznawczych. Obecność w mleku może być mechanizmem kompensacyjnym dla dzieci z trudnościami np. wcześniaków. Ponadto odpowiada za prawidłowy rozwój unerwienia układu pokarmowego (enteryczny układ nerwowy). Odpowiadającego za ruchy przewodu pokarmowego, regulację wydzielania, ochronę przed patogenami.
  • VGEF – czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego – jest kluczowy dla wzrostu komórek śródbłonka naczyń krwionośnych. odgrywa także ważną rolę w procesach takich jak tworzenie kości, gojenie się ran i pełni funkcje w procesach ogólnorozwojowych. Przypuszcza się, że ten składnik mleka matki ma działanie ochronne w kierunku retinopatii wcześniaków.
  • EPO – erytropoetyna – hormon regulujący produkcję czerwonych krwinek oraz zapewniający im przeżycie i wzrastanie. Bierze udział np. w gojeniu ran.
  • β-endorfiny – mają potencjalne działanie przeciwbólowe, u mam i dzieci karmionych piersią są jednym z elementów systemu biologicznej komunikacji. Uważa się że są czynnikiem wspomagającym adaptację dziecka po porodzie i znoszącym stres.
  • PGE1, PGE2, PGF2α – prostaglandyny – czynniki regulacyjne procesy w organizmie człowieka. Podejrzewa się że biorą udział w dojrzewaniu układu pokarmowego dziecka oraz wpływają na charakterystyczny wygląd i konsystencję kupki dziecka karmionego piersią.
  • EGF – naskórkowy czynnik wzrostu – czynnik wzrostu z jednym z największych potencjałów biologicznych. Stymuluje syntezę DNA. Czynnik wiążący heparynę, a należący do tej rodziny pomaga w naprawie uszkodzeń spowodowanych niedotlenieniem. Niektóre badania sugerują że niższa jego ilość może wpływać na pojawienie się późnej żółtaczki. Bierze udział w naprawie uszkodzeń tkanek oraz jest czynnikiem chroniącym przed NEC. Nie jest niszczony w kwaśnym środowisku układu pokarmowego. Wspomaga wchłanianie glukozy oraz wody ze światła jelita oraz zapobiega przedwczesnej apoptozie komórek.
  • TGF-α – Transformujący czynnik wzrostu -α – ważny czynnik wzrostu biorący udział w dojrzewaniu układu pokarmowego. Jest ważnym składnikiem błon kuleczek tłuszczowych MGFM
  • TGF-β1/2 -Transformujący czynnik wzrostu -β1/2 – to cytokina pochodząca z wielu komórek. Ma rolę w przeciwdziałaniu alergiom. TGF-β2 jest w mleku w większej ilości niż TGF-β1. Pełni role przeciwzapalne. Bierze udział w dojrzewaniu układu pokarmowego. Może spowalniać pracę komórek odpornościowych. Indukuje produkcję IgA. Wspiera kolonizację bakteryjną jelit dziecka.
  • PDGF – Płytkopochodny czynnik wzrostu – czynnik wspomagający leczenie ran i uszkodzeń

Bibliografia:

Dodaj komentarz