W organizmie człowieka żyją liczne bakterie, wirusy, archeony i grzyby. Ich obecność jest także wykrywalna w mleku kobiecym. Przez wiele lat uważano, że mleko ludzkie jest środowiskiem jałowym – czyli, że nie zamieszkują go żadne mikroorganizmy.
Wiedza się zmieniła i aktualnie wiemy, że mleko ludzkie to dynamiczna substnacja, której dobroczynne właściwości w dużym stopniu zawdzięczamy też zamieszkującym je mikroorganizmom.
Mleko matki ma wpływ na kształtowanie mikrobioty dziecka od pierwszego karmienia piersią. Oprócz bakterii które są wmleku pełni ono rolę ochronną dla tych organizmów oraz odżywia je
Dziennie dziecko może spożywać nawet 8 × 10⁴–8 × 10⁶ bakterii z mleka matki przez ssanie piersi (są to zarówno bakterie które są w mleku jak i bakterie otoczki)
W mleku ludzkim zidentyfikowano ponad 800 gatunków bakterii.
- Bifidobacterium spp. – jako pierwsza kolonizuje układ pokarmowy dziecka, pomagają w aktywacji IgA
- Lactobacillus spp. – zmniejsza ryzyko biegunek i skutków dysbiozy, pomagają w aktywacji IgA, bakterie kwasu mlekowego
- Lactococcus spp., – bakterie kwasu mlekowego
- Staphylococcus spp. – związana z tworzeniem mikrobioty jamy ustnej dzieci, stanowi rdzeń kompozycji bakterii w mleku człowieka
- S. epidermidis
- S. lugdunensis
- S. hominis
- S. pasteuri
- S. capitis
- S. haemolyticus
- S. aureus
- Streptococcus spp. – stanowi rdzeń kompozycji bakterii w mleku człowieka, bakterie kwasu mlekowego
- S. mitis
- S. oralis
- S. parasanguinis
- S. pneumoniae
- S. anginosus
- S. salivarius
- Bradyrhizobium spp. – stanowi rdzeń kompozycji bakterii w mleku człowieka
- Propionibacterium sp. – stanowi rdzeń kompozycji bakterii w mleku człowieka
- P. acnes
- P. avidum
- P. granulosum
- Veillonella spp. – związana z zapobieganiem rozwoju płytki nazębnej
- Leptotrichia spp.
- Weisella spp.
- Rothia spp.
- Leuconostoc spp. – bakterie kwasu mlekowego
- Corynebacterium spp – stanowi rdzeń kompozycji bakterii w mleku człowieka
- Ralstonia spp. – stanowi rdzeń kompozycji bakterii w mleku człowieka
- Acinetobacter spp.
- Acidovorax spp.
- Pseudomonas spp – stanowi rdzeń kompozycji bakterii w mleku człowieka
- Bacteroides spp.
- Clostridium spp.
- Escherichia spp.
- Gemella spp.
- Enterococcus spp. – bakterie kwasu mlekowego
- E. faecalis
- E. faecium
- E. durans
- Serratia spp. – stanowi rdzeń kompozycji bakterii w mleku człowieka
- Sphingomonas spp. – stanowi rdzeń kompozycji bakterii w mleku człowieka
- Prevotella spp.
Bibliografia:
1.Şahin ÖN, Briana DD, Di Renzo GC, (eds). Breastfeeding and Metabolic Programming. Springer International Publishing: Cham; 2023.; doi: 10.1007/978-3-031-33278-4.
2.Lawrence RA, Lawrence RM, Noble L, et al., (eds). Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession. Ninth edition. Elsevier: Philadelphia, PA; 2022.
3.Fehr K, Moossavi S, Sbihi H, et al. Breastmilk Feeding Practices Are Associated with the Co-Occurrence of Bacteria in Mothers’ Milk and the Infant Gut: the CHILD Cohort Study. Cell Host & Microbe 2020;28(2):285-297.e4; doi: 10.1016/j.chom.2020.06.009.
4.Dahl L. Clinician’s Guide to Breastfeeding: Evidenced-Based Evaluation and Management. Springer International Publishing: Cham; 2015.; doi: 10.1007/978-3-319-18194-3.
5.Notarbartolo V, Giuffrè M, Montante C, et al. Composition of Human Breast Milk Microbiota and Its Role in Children’s Health. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr 2022;25(3):194–210; doi: 10.5223/pghn.2022.25.3.194.
6.Kordy K, Gaufin T, Mwangi M, et al. Contributions to human breast milk microbiome and enteromammary transfer of Bifidobacterium breve. PLoS One 2020;15(1):e0219633; doi: 10.1371/journal.pone.0219633.
7.Baker S, Niranjan RajS, Manju K, et al. Efficacy of breast milk components against microbial pathogens to combat drug-resistance. The Microbe 2023;1:100010; doi: 10.1016/j.microb.2023.100010.
8.Anonymous. Elsevier eBooks+: Breastfeeding. n.d. Available from: https://bookshelf.health.elsevier.com/reader/books/9780323680158/epubcfi/6/32[%3Bvnd.vst.idref%3Dchp005a]!/4/2/10/20/6[p1055]/1:843[met%2Cabo] [Last accessed: 9/11/2024].
9.Veera Bramhachari P, (ed). Human Microbiome in Health, Disease, and Therapy. Springer Nature Singapore: Singapore; 2023.; doi: 10.1007/978-981-99-5114-7.
10.Thomas S, (ed). Human Microbiome: Clinical Implications and Therapeutic Interventions. Springer Nature Singapore: Singapore; 2022.; doi: 10.1007/978-981-16-7672-7.
11.Wilson CB, Ogra PL. Human Milk. In: Infectious Diseases of the Fetus and Newborn Elsevier; 2011; pp. 191–220; doi: 10.1016/B978-1-4160-6400-8.00005-5.
12.Dombrowska-Pali A, Wiktorczyk-Kapischke N, Chrustek A, et al. Human Milk Microbiome—A Review of Scientific Reports. Nutrients 2024;16(10):1420; doi: 10.3390/nu16101420.
13.Fernández L, Rodríguez JM. Human Milk Microbiota: Origin and Potential Uses. In: Nestlé Nutrition Institute Workshop Series. (Ogra PL, Walker WA, Lönnerdal B. eds) S. Karger AG; 2020; pp. 75–85; doi: 10.1159/000505031.
14.Demmelmair H, Jiménez E, Collado MC, et al. Maternal and Perinatal Factors Associated with the Human Milk Microbiome. Curr Dev Nutr 2020;4(4):nzaa027; doi: 10.1093/cdn/nzaa027.
15.Demmelmair H, Jiménez E, Collado MC, et al. Maternal and Perinatal Factors Associated with the Human Milk Microbiome. Current Developments in Nutrition 2020;4(4):nzaa027; doi: 10.1093/cdn/nzaa027.
16.Huang M, Cheng C, Tseng S, et al. Most commensally bacterial strains in human milk of healthy mothers display multiple antibiotic resistance. Microbiologyopen 2018;8(1):e00618; doi: 10.1002/mbo3.618.
17.McGuire MK, McGuire MA, Bode L. Prebiotics and Probiotics in Human Milk: Origins and Functions of Milk-Borne Oligosaccharides and Bacteria. Academic press: Amsterdam Paris; 2017.
18.Fusco V, Quero GM, Cho G-S, et al. The genus Weissella: taxonomy, ecology and biotechnological potential. Front Microbiol 2015;6:155; doi: 10.3389/fmicb.2015.00155.
19.Stinson LF, Sindi ASM, Cheema AS, et al. The human milk microbiome: who, what, when, where, why, and how? Nutrition Reviews 2021;79(5):529–543; doi: 10.1093/nutrit/nuaa029.