Tłuszcze

Tłuszcze z mleka matki zapewniają dziecku od 40 do 50% energii. Ilość tłuszczów w mleku wykazuje zmienność dobową, zmienność w czasie pojedynczego karmienia i zmienność z czasem trwania laktacji oraz zmienność osobniczą. Tłuszcze stanowią drugi pod względem ilości składnik mleka kobiecego.
Są niezwykle ważne dla rozwoju dziecka dostarczając niezbędnych kwasów tłuszczowych. Są też nośnikiem innych składników np. witamin oraz dostarczają niezbędnego cholesterolu.

W mleku są transportowane w postaci kuleczek co sprawia, że mleko jest emulsją.  Rdzeń trójglicerydów jest otoczony specjalną trójwarstwową membraną fosfolipidową. Jej pierwsza pojedyncza warstwa tworzy się w siateczce śródplazmatycznej szorstkiej, a druga dwuwarstwowa tworzy się z błony szczytowej laktocytu w momencie kiedy kulka tłuszczu opuszcza komórkę do mleka. Rdzeń ten zawiera też diglicerydy i monoglicerydy ale w niewielkich ilościach. Dzięki tej budowie tłuszcze nie łączą się z wodną częścią mleka co chroni je przed np. utratą stabilności i swoich funkcji.

Błony kulek tłuszczu są także nośnikiem składników bioaktywnych mleka o dużej koncentracji.

Kulki tłuszczów w mleku są nośnikiem dla ponad 400 kwasów tłuszczowych (opisanych dokładniej TUTAJ). Mają różne rozmiary w zależności od momentu karmienia.

  • trójglicerydy – ok. 170 – stanowią 98-99% tłuszczów w mleku matki. Są tworzone w procesie lipogenezy w laktocycie. Odpowiadają za największą część energii z tłuszczów oraz są nośnikiem dla niezbędnych kwasów tłuszczowych. 
  • fosfolipidy – stanowią 0,2–1% ilości lipidów w mleku. Fosfolipidy są odpowiedzialne m.in. za budowę błon komórkowych i składowych części komórek. Biorą udział w sygnalizacji komórkowej i w rozwoju tkanki płuc. Biorą udział w odpowiedziach immunologicznych.
    • fosfatydyloinozytol
    • fosfatydyloseryna
    • fosfatydyloetanoloamina
    • fosfatydylocholina
    • sfingomielina
  • cholesterol – Cholesterol jest częścią błony kuleczki tłuszczu. Jest niezbędny dla prawidłowego wzrastania i rozwoju układu nerwowego oraz budowy błon komórkowych. Jest też istotny dla mielinizacji komórek nerwowych.  Ma istotne znaczenie dla syntezy m.in. witaminy D, hormonów i kwasów żółciowych.
  • diacyloglicerole (śladowo)
  • monoacyloglicerole (śladowo)
  • glikolipidy (gangliozydy) – mają znaczenie w budowie układu nerwowego
    • GM1 – hamuje przywieranie patogenów do ściany komórkowej
    • GM2 – działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
    • GM3 – hamuje przywieranie patogenów do ściany komórkowej, wspiera dojrzewanie komórek dendrycznych, jest go dużo w mleku dojrzałym
    • GD3 – hamuje przywieranie patogenów do ściany komórkowej, wspiera dojrzewanie komórek dendrycznych, jest go dużo w siarze

Bibliografia:

Dodaj komentarz