Czynniki odpornościowe

Mleko matki jest nie tylko unikalnie przygotowanym pokarmem dla dziecka ale także stanowi ważny czynnik wspierający rozwój i prawidłowe działanie układu immunologicznego. Tej cechy nie da się zbudować w mieszankach sztucznych. Mleko matki nie tylko przekazuje gotowe do wykorzystania czynniki immunologiczne ale też stymuluje układ odpornościowy dziecka do nauki, rozwoju i właściwego działania.

Immunoglobuliny (czasem spotkasz nazwę przeciwciała) to glikoproteiny, które są tworzone w osoczu. Wszystkie klasy IG znajdziemy w mleku matki.

  • sIgA – tej immunoglobuliny w mleku matki znajdziemy najwięcej. Jest ona ważnym czynnikiem biernej odporności dziecka. Jest istotna szczególnie w obliczu wyjścia dziecka z jałowego środowiska macicy do środowiska gdzie rozpoczyna się kolonizacja organizmu bakteriami oraz występuje narażenie na patogeny, przeciwko którym dziecko nie ma odporności. Bierze znaczący udział w odpowiedzi na infekcje wirusowe. Dzięki jej właściwościom patogeny nie wiążą się do receptorów w komórkach układu pokarmowego, co przeciwdziała do rozwojom infekcji. Ma zdolność izolowania bakterii. Wydzielana jest przez mobilizację limfocytów T i komórek NK, komórek limfoidalnych czy komórek dendrycznych. Ich przemieszczanie się w kierunku gruczołu piersiowego jest stymulowane obecnością chemokin
  • IgG – produkowana w odpowiedzi wtórnej na patogeny, może przekraczać barierę łożyska w ciąży. Zaciągana z krążenia matki do gruczołu piersiowego.
  • IgM – produkowana w odpowiedzi na infekcje organizmu
  • IgE – produkowana w odpowiedzi na infekcje pasożytnicze, pośredniczy w odpowiedzi na reakcje alergiczne takie jak: pokrzywka, kaszel, katar, wstrząs anafilaktyczny. Bierze udział w uwalnianiu histaminy.
  • IgD – produkowana w odpowiedzi na patogeny. Działa w limfocytach, aktywuje bazofile do produkcji składników przeciw patogenom

laktoferynabiałko o głównym zadaniu ochronnym a nie odżywczym. Układ pokarmowy niemowląt ma zdolność efektywnego wyłapywania laktoferyny. Jest ona zdolna do niszczenia lub osłabiania błon komórkowych bakterii dzięki czemu stają się one wrażliwe na działanie lizozymu. Ma ona zastosowanie zarówno w walce z bakteriami gram-ujemnymi jak i gram-dodatnimi. Ma silne działanie przeciwzapalne, co może łagodzić objawy generowane działaniem cytokin oraz kontroluje ich wydzielanie się. Laktoferyna z mleka jest wykrywana w moczu niemowląt i podejrzewa się że ma działanie także na infekcje układu moczowego. Ma działanie regulujące rozwój i różnicowanie komórek układu trawiennego. Jednocześnie pomaga rosnąć korzystnym bakteriom kolonizującym układ pokarmowy dziecka bakteriami Bifidobacteria i Lactobacillus. Laktoferyna chroni żelazo (Fe+3) przed wykorzystaniem je przez patogeny, których przeżycie jest od tego pierwiastka zależne. Zapobiega przyleganiu bakterii do ścian układu pokarmowego. Uwalniana jest z neutrofili i gruczołów zewnątrz wydzielniczych jako element wrodzonej odpowiedzi immunologicznej

lizozym – jest enzymem działającym przeciwko bakteriom gram-dodatnim. Skutecznie niszczy ich ściany komórkowe, a jednocześnie wspiera rozmnażanie się dobrej mikrobioty jelitowej dziecka. Jego ilość spada przy podgrzewaniu.

Składowe dopełniacza – system dopełniaczy to pewnego rodzaju uzupełnienie dla działania immunoglobulin i innych czynników odpornościowych. Dzięki nim bakterie czy wirusy mogą zostać „zjedzone” przez fagocyty.

  • C3 składowa dopełniacza – pomaga zwalczać bakterie i wirusy, jest najważniejszą i najliczniejszą składowych dopełniacza. Utrzymuje czujność do aktywowania odpowiedzi immunologicznych. Bierze udział w procesach regeneracyjnych oraz kontroli rozrostu nowotworów.
  • C4 składowa dopełniacza – jeden z głównych czynników stymulujących dla odporności wrodzonej człowieka. Ma udział w ochronie przeciw infekcjom i chorobom autoimmunologicznym.
  • Czynnik B – bierze udział w inicjacji odpowiedzi zapalnej i w fagocytozie
  • pozostałe składowe dopełniacza w niskich stężeniach

α-laktoalbumina – jest głównym białkiem serwatkowym mleka ludzkiego. Ma wysoką wartość odżywczą. Przeciwdziała przyczepianiu się patogenów do błon komórek układu pokarmowego. Zapobiega namnażaniu się E. coli, Salmonella typhimurium, Bacteroides, i Clostridium spp. Ma działanie zapobiegające nowotworom. Jest składnikiem HAMLET. α-laktoalbumina jest niezbędna do syntezy oraz wchłaniania ważnych składników mleka matki takich jak np. laktoza. Jest też nośnikiem wapnia.

κ-kazeina – κ-kazeina – pełni istotne funkcje odpornościowe i ma działanie przeciwpatogenom. Zapobiega przywieraniu patogenów do komórek układu pokarmowego. Działa tak m.in. na H. pylori. Wspiera wzrastanie bakterii z rodziny Bifidobacterium i Lactobacillus

laktoperoksydaza – jest enzymem który wspiera funkcjonowanie składników immunologicznych. Bierze udział w tworzeniu czynników działających na bakterie gram dodatnie i ujemne. Hamuje m.in. namnażanie się bakterii E. coli

laktadheryna – – pełni rolę ochronną przeciw infekcjom, bierze udział w odpowiedzi immunologicznej. Działa blokująco na wirusy m.in. rotawirusy. Jest ważnym składnikiem MFGM. Pełni role immunomodulacyjne, bierze udział w tworzeniu naczyń krwionośnych i w regeneracji tkanek

fibronektyna – jest odpowiedzialna za mineralizację osteoblastów

HAMLET – jest kompleksem składającym się z połączonych ze sobą Alfa-Laktoalbuminy (Alfa-LA) z mleka kobiecego i kwasu oleinowego. Wykazuje bezpośrednią aktywność bakteriobójczą przeciwko licznym patogenom układu oddechowego (S. pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Mycobacterium tuberculosis, Haemophilus influenzae). Wykazuje działanie przeciwko różnym liniom komórkowym nowotworów oraz pierwotnym guzom różnego pochodzenia.

Bibliografia:

Dodaj komentarz