Kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe w mleku matki pełnią wiele ważnych funkcji, dzięki którym dziecko może prawidłowo się rozwijać i wzrastać, ale też zapewniają korzyści odpornościowe ponieważ mają właściwości przeciw patogenom: bakteriom czy wirusom. Kwasy z mleka matki charakteryzują się dużą biodostępnością dla dziecka. Działają stymulująco na rozwój układu pokarmowego dziecka oraz są źródłem energii.

Kwasy tłuszczowe nasycone

  • kwas kaprynowy – wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe, sprzyja wchłanianiu tłuszczu. Syntetyzowany w gruczole piersiowym
  • kwas laurynowy – wykazuje działanie bakteriobójcze przeciw takim patogenom jak Clostridium, Salmonella, i Listeria. Podejrzewa się, że może działać przeciwpróchniczo. Syntetyzowany w gruczole piersiowym.
  • kwas mirystynowy – jest niezbędny do przemian białkowych i regulacji działań komórek, jest częścią MFGM 
  • kwas palmitynowy – wspiera wchłanianie tłuszczu i wapnia. jego ilość wzrasta w trakcie infekcji. Stanowi 25% wszystkich kwasów tłuszczowych w mleku
  • kwas stearynowy
  • kwas behenowy

Kwasy tłuszczowe nienasycone

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA)
    • omega 9
      • kwas oleinowy – może mieć działanie wspierające układ immunologiczny. Jest go najwięcej w mleku ze wszystkich MUFA
      • kwas nerwonowy – ma istotną rolę w rozwoju istoty białej mózgu
      • kwas erukowy
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)
    • kwas palmitooleinowy
    • kwas wakcenowy
    • omega 3
      • kwas alfa-linolenowy (ALA) – prekursor DHA, musi być pozyskiwany z diety matki
      • kwas eikozapentaenowy (EPA) – LCPUFA – niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego, wzrastania i dla rozwoju poznawczego. Konieczny do prawidłowego rozwoju siatkówki. Element budujący neurotransmitery. Prekursor prostaglandyn. Bierze udział w modulowaniu funkcji immunologicznych organizmu.
      • kwas dokozaheksaenowy (DHA) – LCPUFA – niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego, wzrastania i dla rozwoju poznawczego. Konieczny do prawidłowego rozwoju siatkówki. Element budujący neurotransmitery. Niezbędny do prawidłowej mielinizacji neuronów. Niezbędny dla prawidłowego działania błon komórkowych komórek gleju. Bierze udział w procesach przeciwzapalnych.
    • omega 6
      • kwas linolowy (LA) – bierze udział w gospodarce lipidowej organizmu, musi być dostarczany przez dietę do organizmu
      • kwas arachidonowy (AA) – LCPUFA – powstają z niego substancje odpowiadające za krzepnięcie, wpływa na proces widzenia i sygnalizację w komórkach. Ma znaczenie w funkcjonowaniu układu rozrodczego. Niezbędny do prawidłowej mielinizacji neuronów

Bibliografia:

Dodaj komentarz