Komórki

W mleku mamy znajdziemy ogromne ilości komórek, które są żywe, aktywne i stanowią unikalny składnik mleka kobiecego.

  • leukocyty
    • agranulocyty
      • monocyty
        • makrofagi – transportują immunoglobuliny, działają niszcząco na Staphylococcus aureus, E. coli i Candida albicans, oraz na niektóre wirusy. Otaczają je i niszczą. Wykazują działanie odpornościowe i biorą udział w produkcji cytokin. Mają też udział w produkcji laktoferyny i lizozymu oraz regulują limfocyty T. W układzie pokarmowym dziecka działają na te limfocyty stymulująco. Biorą udział w produkcji IgA. Odpowiedź mleka na infekcję dziecka jest obrazowana znacznym wzrostem liczby makrofagów co skutkuje znacznym zmniejszeniem stanów zapalnych.
        • komórki dendryczne – biorą udział w odpowiedzi odpornościowej oraz budowaniu i utrzymaniu odporności na znane już patogeny. Wydzielają cytokiny. Komunikują się z węzłami chłonnymi, informując o zagrożeniach. Ich działania mają istotną rolę w przeciwdziałaniu infekcjom ale także nowotworom. Można jej znaleźć prawie we wszystkich tkankach.
      • limfocyty
        • limfocyty T – bardzo ważne w uzyskiwaniu przez dziecko pamięci immunologicznej. Stymulują układ odpornościowy do zapamiętywania sposobów radzenia sobie z infekcjami. Są źródłem ważnych cytokin np. IFN-γ. Są ważnym czynnikiem nabywania odporności komórkowej. W mleku mamy limfocyty T zapewniają dzieciom karmionym piersią pasywną ochronę w przypadku infekcji wirusowych np. COVID a ich działanie może być dodatkowo wzmacniane przez szczepienia mamy.
          • Th – limfocyty pomocnicze, pełnią funkcję sygnalizującą dla innych komórek odpornościowych „co i gdzie mają te komórki robić”.
          • Tc – rodzaj limfocytów które są zabójcze dla komórek patogenów i nowotworów. Są najprawdopodobniej dostarczane do mleka bezpośrednio z organizmu matki.
          • Treg – limfocyty regulujące odpowiedź immunologiczną. Ich zadaniem jest moderowanie aktywności przeciwzapalnej innych komórek tak żeby nie było ona zbyt intensywna lub za słaba
        • limfocyty B – biorą udział w produkcji immunoglobulin. Jest ich znaczenie miej w mleku niż limfocytów T. Są zależne od etapu laktacji. Transportowane są do mleka z krwi mamy ale niektóre badania pokazują że ich źródłem może być też gruczoł piersiowy.
    • granulocyty
      • neutrofile – ich obecność w mleku i liczebność zależy od momentu laktacji oraz zdrowia matki. Mają działanie ochronne przeciw patogenom oraz są elementem ochrony immunologicznej niemowląt. Ich zdolność do wytwarzania nadtlenku wodoru może być przyczyną przeciwutleniających właściwości mleka matki. Dokładna ich rola w mleku jest nadal badana.
      • bazofile – ich rola i znaczenie w mleku matki jest nadal nie do końca poznane.
      • eozynofile – rzadko pojawiają się w mleku mamy, najczęściej u mam z alergią. Ich rola i znaczenie w mleku jest nadal nieznane.
  • nieswoiste komórki limfoidalne
    • komórki NK – aktywne komórki NK (natural killers) wykazują się działaniem zabójczym dla komórek zainfekowanych przez wirusy. Wspomagają uśmiercanie komórek nowotworowych. Wydzielają liczne cytokiny. Ich liczba rośnie w obliczu infekcji i może stanowić czynniki ochronny dla niemowlęcia.
  • komórki gruczołu mlekowego – wiemy, że komórki te które dostają się do mleka z gruczołu są głównie komórkami żywymi i nie są w procesie obumierania. Znajdują się w nim także laktocyty które są żywe i jest ich dużo a pojawiają się w mleku w zwartych grupach. Oddzielanie się tych komórek od gruczołu (np. z kanalika czy pęcherzyka) dzieje się na zasadzie aktywnego mechanizmu nie związanego z apoptozą. Podejrzewa się, że ma to znaczenie w kontekście przekazywania wiedzy genetycznej od matki przez mleko. Komórki nabłonkowe są wg hipotez jedynym źródłem żelaza które pojawia się w mleku z organizmu matki.
    • nabłonkowe
      • gruczołu
        • kanalika
        • pęcherzyka (laktocyty)
      • mioepitelialne
      • fibroblasty
      • komórki śródbłonka
    • komórki macierzyste – hBSCs – z dużym prawdopodobieństwem tworzą się w mleku matki. Proces różnicowania komórek macierzystych z mleka matki zachodzi najprawdopodobniej w narządach noworodka. Komórki te mogą przetrwać w środowisku kwaśnym układu pokarmowego nawet kilka lat po zakończeniu karmienia. Mają prawdopodobnie, w określonych warunkach, zdolność przekształcania się w różne typy komórek takie jak komórki piersi wytwarzające składniki mleka oraz komórki narządów dziecka. Mogą one odnawiać się samodzielnie czyli namnażać się w dużej liczbie. Analizy komórek macierzystych zawartych w mleku matki wykazały przekształcanie się ich w adipocyty, chondrocyty i osteoblasty. W tkance sutka mogą różnicować się w komórki pęcherzykowe, przewodowe i mioepitelialne. Ich obecność może mieć też wpływ na transport miRNA z mleka do dziecka. Ich rola i działanie nadal podlegają badaniom.
      • progenitorowe / komórki prekursorowe
      • mezenchymalne komórki macierzyste 
      • gruczołowe komóki macierzyste
      • nerwowe komórki macierzyste
      • krwiotwórcze komórki macierzyste
      • pluripotencjalne komóki macierzyste
      • komórka prekurosrowa mioepitelialne

Bibliografia

Dodaj komentarz