Enzymy

W mleku mamy pełnią rolę wspierającą trawienie, biorą udział w syntezie ważnych składników odżywczych, stanowią też element ochronny i wspierający dojrzewanie układów niemowlęcia.

  • lizozym – jest enzymem działającym przeciwko bakteriom gram-dodatnim. Skutecznie niszczy ich ściany komórkowe, a jednocześnie wspiera rozmnażanie się dobrej mikrobioty jelitowej dziecka. Jego ilość spada przy podgrzewaniu.
  • amylaza – bierze udział w hydrolizie polisacharydów w układzie pokarmowym dziecka i jest odpowiedzią mleka na jej niską produkcję w organizmie noworodka po porodzie.
  • lipazy biorą udział w hydrolizie trójglicerydów. Mają działanie odpornościowe poprzez udział w niszczeniu patogenów
  • fosfoglukomutaza – bierze udział w syntezie laktozy
  • syntetaza laktozowa – bierze udział w syntezie laktozy z UDP-galaktozy i glukozy
  • syntetaza kwasów tłuszczowych – bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych
  • tioesteraza – łączy w grupy kwasy tłuszczowe
  • peroksydaza glutationowa – bierze udział w transporcie selenu, zapobiega degradacji tłuszczów
  • fosfataza alkaliczna – bierze udział w transporcie magnezu i cynku
  • fosfataza kwaśna
  • antyproteaza – chroni składniki mleka matki przed degradacją
  • oksydaza sulfhydrylowa – chroni strukturę białek w mleku
  • peroksydazy – są zabójcze dla bakterii
  • proteazy – aktywnie biorą dział w rozbijaniu białek w układzie pokarmowym dziecka. Mają działanie przeciwdrobnoustrojowe, immunologiczne. Działają regulująco na ciśnienie i krzepnięcie krwi.
    • plazmina – bierze udział w rozkładzie białek mleka i wspomaga ich trawienie w układzie pokarmowym dziecka
    • trypsyna – bierze udział w trawieniu aminokwasów
    • kalikreiny – biorą udział w procesach krzepnięcia i produkcji kininy – peptydu ważnego w procesach zapalnych i w regulacji ciśnienia krwi. Kalikreiny mają też swój udział w proces rozkładu fibryny
    • katepsyna D – jej znaczenie i działanie jest nadal badane. W mleku znajduje się w nieaktywnej formie
    • elastaza – bierze udział w ochronie przeciw patogenami, bierze udział w rozbijaniu aminokwasów i wspomaga trawienie
    • trombina – działanie jej jest podobne do działania plazminy ale na mniejszą skalę
    • amino– i karboksypeptydazy – biorą udział w rozbijaniu białek na mniejsze aminokwasy
    • metaloproteinazy macierzowe – biorą udział w procesach degradacji macierzy zewnątrzkomórkowej i przebudowy tkankowej. Może być związana z procesem inwolucji gruczołu piersi.
  • katalaza – rozpuszcza nadtlenek wodoru
  • wisfatyna – wspiera dojrzewanie mięśniówki gładkiej, kontroluje cykl życia neutrofilii i podejrzewa się że bierze udział w kontrolowaniu przyrostów dziecka zapobiegając otyłości
  • acetylohydrolaza czynnika aktywującego płytki krwi – bierze udział w mediowaniu odpowiedzi prozapalnej PAF i prawdopodobnie ma swój udział w zmniejszaniu ryzyka NEC
  • galaktozylotransferazy
  • rybonukleazy – prawdopodobnie biorą udział w procesie trawienia
  • oksydaza ksantynowa – związana z transportem żelaza, ma właściwości antybakteryjne
  • α1-antytrypsyna – białko biorące udział w ochronie układu oddechowego i nie jest trawione w układzie pokarmowym dziecka. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe np. bierze udział w łagodzeniu przebiegu COVID. Hamuje działanie innych enzymów

Bibliografia:

Dodaj komentarz