Białka z jaj: W badaniach więcej białka z jaja pojawiało się po spożyciu jajka gotowanego na twardo. Aż u 1/4 badanych kobiet białko to nie pojawiło się w mleku. Po spożyciu jajka, w ciągu 24h albuminy jaja nie ma już w mleku
Białka orzeszków ziemnych: W badaniach wykrywane były tylko w około połowie próbek. Mleko po 6 godzinach było, według dostępnych badań, wolne od potencjalnie alergizujących białek orzeszków Ara h 2 i Ara h 6.
Białka pszenicy: Zupełnie niezmieniona gliadyna czyli białko ze zboża, była obecna w różnych stężeniach w mleku zdrowych matek stosujących normalną dietę. Gliadynę wykryto w próbkach wszystkich lub prawie wszystkich matek karmiących piersią we wszystkich badaniach. Jej obecność w mleku była niewykrywalna po ok. 3 dniach
Białka mleka krowiego: W niektórych badaniach u 15% do 40% badanych matek w ogóle nie wykryto białka mleka krowiego w mleku. Niektóre badania natomiast wykryły białka mleka krowiego nawet 10 dni po wykluczeniu mleka krowiego z diety matki, a u niektórych mam nie były obecne już po 6 godzinach. Objawy łagodnej alergii na białko mleka wg niektórych badań ustępowały po 1-5 dniach, między 7-14 dni potrzeba było do złagodzenia średnio nasilonej alergii, a 2-4 tygodnie są potrzebne u niemowląt z poważnymi objawami.
Dlaczego tak się dzieje, że nie zawsze alergeny są w mleku a czasem są?
W mleku matek białka, które mogą alergizować dziecko pojawiają się w stopniu różnym i zależne są od stanu zdrowia mamy, przepuszczalności błon komórkowych matki, transferu do gruczołu, momentu laktacji, alergii u mamy, diety mamy. Najczęściej w mleku ludzkim można znaleźć peptydy pochodzące z białek niż nienaruszone białka. Przed dotarciem do piersi alergeny pokarmowe z diety matki do dziecka przechodzą przez jelito matki, mają ekspozycję na enzymy trawienne, które mogą generować ich warianty o różnym stopniu tolerancji. Zmiennych jest dużo.
Bibliografia:
F. Schocker, U. Jappe, Breastfeeding: Maternally Transferred Allergens in Breast Milk: Protective or Sensitizing?. Mol. Nutr. Food Res. 2022, 66, 2200066. https://doi.org/10.1002/mnfr.202200066