Witaminy

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

  • A – bardzo ważna witamina dla prawidłowego wzrastania i dojrzewania niemowlęcia oraz funkcjonowania układu immunologicznego. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania błon śluzowych oraz wzroku. W niektórych badaniach zaobserwowano zwiększenie jej w przypadku zwiększenia spożycia przez mamę.
  • D – ważna dla prawidłowego rozwoju, wzrastania i dla rozwoju układu immunologicznego, w mleku mamy obserwuje się jej niski poziom. Czasem obserwuje się zwiększenie stężenia w mleku w obliczu zmian pory roku i ekspozycji na światło słoneczne
  • E – stymuluje rozwój układu odpornościowego dziecka, jest ważna dla rozwoju układu nerwowego. Jej poziom w mleku z czasem spada. Dieta mamy nie ma wpływu na jej poziom w mleku.
  • K – w mleku mamy jest jej niski poziom, a zlokalizowana jest ona w otoczce kulek tłuszczu, niektóre badania wykazują, że dieta może mieć wpływ na jej poziom w mleku

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

  • B1 – tiamina – bierze udział w metabolizmie węglowodanów. Jej stężenie rośnie z czasem. Jest częściowo zależna od diety mamy, szczególnie kiedy mama ma niedobory
  • B2 – ryboflawina – niezbędna do prawidłowego wzrastania, w mleku jest zależna od diety mamy.
  • B3 – niacyna – niezbędna do procesu oddychania komórkowego. Jest wrażliwa na dietę mamy.
  • B5 – kwas pantotenowy – pomaga w procesie budowy komórek
  • B6 – istotna dla działania enzymów i rozwoju oraz zdrowia neurologicznego dziecka. Jej spożycie przez mamę wpływa na jej wzrost w mleku.
  • B7 – biotyna -niezbędna dla prawidłowego działania enzymów oraz dla prawidłowego metabolizowania makroskładników.
  • B8 – inozytol – wspiera rozwój układu nerwowego i rozwój poznawczy
  • B9 – kwas foliowy – niezbędny dla procesów związanych z syntezą białek, nici RNA i DNA
  • B12 – niezbędna dla prawidłowego rozwoju neurologicznego, mielinizacji neuronów, i gospodarki kwasu foliowego. Częściowo reaguje na jej spożycie przez mamę.
  • C – ważna dla produkcji czynników odpornościowych i działania leukocytów oraz komunikacji międzykomórkowej. Najwięcej jest jej w siarze – najmniej w mam palaczek. Tylko niewielki wpływ na tą witaminę ma dieta matki.
  • cholina – istotna dla prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych, sygnalizacji międzykomórkowej i rozwoju mózgu. Spożycie jej przez mamę zwiększa jej ilość w mleku
  • luteina – zależna jest od diety matki,
na podstawie: Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji – aktualizacja Standardy Medyczne/Pediatria | 2023 DOI:10.17443/SMP2023.20.05

Bibliografia:

Dodaj komentarz